Přejít na web PREVENT

Informační servis nejen pro personalisty.

Témata:

Typ příspěvku:

Otázky a odpovědi z praxe Informace o zpracování osobních údajů
BOZP

Uznatelnost školení BOZP při přechodu zaměstnance z DPP na DPČ

28.01.21

Autor: JUDr. David Borovec - www.boroveclegal.cz 

Pokud se jedná o uznatelnost školení BOZP při přechodu zaměstnance z DPP na DPČ u stejného zaměstnavatele a při a zachování stejné práce, resp. i pracovních podmínek, tak to zákoník práce (ani prováděcí právní předpisy) bohužel výslovně neřeší.

Nicméně jsme toho názoru, že ze zákona povinnost znovu proškolit zaměstnance při pouhé změně typu dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr nevyplývá, a to s ohledem na § 103 odst. 2 zákoníku práce upravujícího povinnost zaměstnavatele zajistit školení BOZP při:

  • nástupu do práce;
  • změně pracovního zařazení či druhu práce;
  • zavedení nové technologie;
  • změně výrobních a pracovních prostředků, technologických a pracovních postupů; a
  • případech, které mají nebo mohou mít podstatný vliv na bezpečnost a ochranu zdraví při práci.

Dle našeho názoru by pak mělo být možné odkázat i na rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 21. 2. 2017, sp. zn. 21 Cdo 3480/2016, který se zabýval možností sjednání zkušební doby v situaci, kdy zaměstnavatel sjednal v pracovní smlouvě zkušební dobu se zaměstnancem, který pro něj dosud vykonával práci na základě dohody. V tomto rozsudku NS de facto (i) ponechal dohody jako jednotnou kategorii a (ii) stanovil, že se musí přihlížet k celkovým podmínkám výkonu práce, nikoliv pouze k tomu, na základě jaké smlouvy / dohody zaměstnanec tuto práci vykonává.

Pokud je tedy v zásadě jediný rozdíl v tom, že zaměstnanec bude namísto DPP nově pracovat na základě DPČ, ale jinak veškeré jeho pracovní podmínky zůstanou stejné jako v případě práce na DPP, není dle našeho názoru nutné opětovně provádět BOZP školení (za předpokladu, že tedy neuplynula lhůta určená pro periodická školení).

Sdílet článek