Přejít na web PREVENT

Informační servis nejen pro personalisty.

Témata:

Typ příspěvku:

Otázky a odpovědi z praxe Informace o zpracování osobních údajů
Řízení motorových vozidel

Školení a lékařské prohlídky "řidičů referentů"

18.12.18

Právní úprava pracovnělékařských služeb i některá stanoviska k ní vydaná ještě dále zamotaly definici pojmu „řidič referent“, který se běžně používá, ale právními předpisy není nikde vymezen. Pojem řidiči referenti je často užíván v souvislosti se školením řidičů v rámci zaměstnaneckého poměru.

KDO JE ŘIDIČ REFERENT?

Za „řidiče referenta“ lze považovat každého zaměstnance, který v souvislosti s plněním pracovních úkolů řídí motorové vozidlo (služební nebo vlastní), ale řízení nemá sjednáno jako druh práce v pracovní smlouvě.

Pro úplnost, řidič, který má řízení vozidla sjednáno jako druh práce v pracovní smlouvě, je často označován výrazem „řidič z povolání“.

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ REFERENTŮ

Školení „řidičů referentů“ se provádí na základě § 103 odst. (2) a (3) zákona č. 262/2006 Sb. (Zákoníku práce), který však NESTANOVUJE požadavky na obsah, četnost, způsob provádění školení, vedení dokumentace o školení, ani kvalifikaci školitele! Vše uvedené určuje zaměstnavatel.

Vzhledem k tomu, že školení „řidičů referentů“ nemá právními předpisy obligatorně určená pravidla, připravili jsme do následující tabulky doporučení k jeho zajištění vč. příslušných odůvodnění.

OBSAH

Právní předpisy požadavky na obsah nestanovují. Určuje zaměstnavatel.

Doporučení:

Nezbytným obsahem školení "řidičů referentů" je seznámení s právními předpisy, upravujícími povinnosti nad rámec znalostí, které musí mít každý držitel řidičského oprávnění, bez ohledu na skutečnost, zda řídí soukromě nebo v souvislosti s plněním pracovních úkolů. Takovým předpisem je například nařízení vlády č. 168/2002 Sb. (použití výstražné vesty, bezpečnostní přestávka, apod.).

Klasická „pravidla silničního provozu“ musí znát každý řidič a zaměstnavatel nemá povinnost s nimi zaměstnance seznamovat. Na druhou stranu je v zájmu každého zaměstnavatele minimalizovat rizika a škody spojené s řízením motorových vozidel zaměstnanci, proto doporučujeme do školení zařadit seznamování s novinkami v pravidlech, upozornění na problematická pravidla a další skutečnosti, které zvyšují bezpečnost při řízení vozidel zaměstnanci. S prevencí rizik a minimalizací případných škod také souvisí seznamování zaměstnanců se zásadami bezpečného řízení (např. defenzivní jízda, jízda na dálnici, jízda v zimě apod.) a chováním při mimořádných událostech (např. dopravní nehoda, porucha vozidla apod.).

Součástí školení by měla být i specifická pravidla pro používání vozidel, jsou-li upravena vnitřními předpisy zaměstnavatele.

ČETNOST

Právní předpisy požadavky na četnost nestanovují. Určuje zaměstnavatel.

Doporučení:

V praxi se školení provádí nejčastěji 1x ročně.

ZPŮSOB

Právní předpisy požadavky na způsob školení nestanovují. Určuje zaměstnavatel.

Doporučení:

Školení může zaměstnavatel zajistit vlastními silami nebo externě. Může být prováděno prezenčním kurzem nebo e-learningem.

E-learning může přinést řadu výhod. V široké nabídce je však velmi důležité správně vybrat. Ne všechny nabídky, stejně jako u prezenčních kurzů, nabízí kvalitní a odborně garantované řešení. Online školení prostřednictvím www.instructor.cz nabízí správu a organizaci opakovaných školení pomocí řídícího vzdělávacího systému, interaktivní multimediální kurz školení řidičů vč. vždy aktuální související legislativy a nezbytnou odbornou podporu (smluvní odborné garance, nonstop online lektorská podpora, aktualizační a informační servis, poradenství). Zaměstnanci tak mají k dispozici nejen pravidelné kurzy, ale také trvalý zdroj informací a možnost zasílat dotazy i kdykoliv mimo plánované termíny opakovacích kurzů. V případě důležitých změn (i v pravidlech silničního provozu) jsou bezodkladně informováni.

ZÁZNAM

Právní předpisy požadavky na dokumentaci školení nestanovují. Určuje zaměstnavatel.

Doporučení:

Přestože podoba dokumentace školení není právními předpisy upravena, je vhodné držet se zavedené a státními dozorovými orgány či pojišťovnami vyžadované praxe se záznamem o školení s uvedením minimálně identifikace zaměstnavatele, školeného zaměstnance a školitele, data, obsahu a rozsahu školení. Záznam může být jeden nebo rozdělen na osvědčení a osnovu školení.

Žádný právní předpis neukládá povinnost záznam o školení ani jeho zjednodušenou formu (např. kartičku) vozit při řízení u sebe ve vozidle!

ŠKOLITEL

Právní předpisy nestanovují požadavek na kvalifikaci školitele. 

Doporučení:

V praxi je vhodným školitelem osoba odborně způsobilá v prevenci rizik, instruktor autoškoly nebo kdokoliv dobře znalý problematiky s příslušnými pedagogickými dovednostmi.

LÉKAŘSKÉ PROHLÍDKY ŘIDIČŮ REFERENTŮ

Požadavky na pravidelné pracovnělékařské prohlídky zaměstnance, u kterého je řízení obvyklou součástí výkonu jejich práce nebo do místa výkonu práce přepravuje další osoby, stanovuje příloha č. 2 vyhlášky MZ ČR č. 79/2013 Sb. následovně:

  • kategorie práce 1 - 1x za 6 let (do 50 let), resp. 1x za 4 roky (nad 50 let)
  • kategorie práce 2 až 4 - 1x za 4 roky (do 50 let), resp. 1x za 2 roky (nad 50 let)

Výše uvedení řidiči musí vstupní i pravidelné lékařské prohlídky absolvovat u smluvního poskytovatele PLS.

Poznámka

Řízení motorového vozidla nemusí být u zaměstnance obvyklou součástí výkonu práce ani nemusí zaměstnanec přepravovat do místa výkonu práce další osoby. V tomto případě právní předpisy požadavky na zvláštní lékařské prohlídky v souvislosti s řízením motorového vozidla neupravují. Doporučujeme však řízení motorového vozidla uvádět mezi vykonávanými činnostmi v žádosti o lékařskou prohlídku s upřesněním (řízení motorového vozidla - není obvyklá součást výkonu práce, nepřepravuje osoby). Není-li jiný důvod pro absolvování lékařské prohlídky u smluvního lékaře PLS, může zaměstnanec absolvovat lékařskou prohlídku v souladu s legislativou i u svého registrujícího praktického lékaře. V současnosti však registrující praktický lékaři často odmítají provádět jakékoliv pracovnělékařské prohlídky, kde je činnost řízení motorového vozidla jakkoliv uvedena.

Vyzkoušejte školení řidičů referentů online

Pracovnělékařské služby pro zaměstnavatele

 

Sdílet článek