Přejít na web PREVENT

Informační servis nejen pro personalisty.

Témata:

Typ příspěvku:

Otázky a odpovědi z praxe Informace o zpracování osobních údajů
Pracovní úrazy

První pomoc při šokovém stavu

27.10.17

Mohu poprosit o odpověď na dotaz, proč při šokovém stavu nepodáváme tekutiny? Z posledního kurzu první pomoci si pamatuji při šoku 5 T - teplo, ticho, tekutiny, tišení bolesti a transport. To už asi neplatí. Jaké je riziko, kdybych poraněnému dala napít?

 


Šok je zpravidla důsledkem vážného poranění (velké ztráty krve) a zraněného může čekat operační zákrok, proto již není podávání tekutin doporučováno - podávání tekutin zvyšuje riziko zvracení např. při intubaci.

Obdobně je doporučováno tišit bolest ve smyslu uklidňovat zraněného, nikoliv podávat léky proti bolesti. Léky proti bolesti mohou zkomplikovat stanovení diagnózy - lokalizace a druh bolesti (např. bolest vystřeluje do levé paže, tupá bolest v oblasti břicha...) jsou pro lékaře důležitou informací. Běžné léky proti bolesti navíc účinkují s určitým zpožděním, takže by začaly účinkovat zpravidla až po příjezdu záchranné služby.

Další doporučení "transport" dnes již také více méně neplatí, nejefektivnější je zavolat záchrannou službu a počkat na její příjezd.

Důležité tedy je přivolat záchrannou službu, zastavit případné krvácení, zamezit ztrátám tepla (zraněného přikrýt a pokud možno i položit na nějakou izolační podložku) a poskytovat zraněnému psychickou podporu.

Online kurz první pomoci pro firmy.

Sdílet článek