Přejít na web PREVENT

Informační servis nejen pro personalisty.

Témata:

Typ příspěvku:

Otázky a odpovědi z praxe Informace o zpracování osobních údajů
BOZP

Méně známé důsledky porušení předpisů BOZP podle zákona o zaměstnanosti

10.01.18

Nedodržování předpisů BOZP může vést nejen k pokutám uloženým státním odborným dozorem (Státní úřad inspekce práce nebo oblastní inspektorát práce), ale také k méně známým zato pro samotný chod firmy často daleko “bolestivějším” následkům.

Podívejme se na porušení předpisů BOZP pohledem zákona o zaměstnanosti, podle kterého může mít nedodržování předpisů BOZP velmi zásadní dopad zejména na společnosti zaměstnávající cizince.

V případě uložení pokuty za porušení předpisů BOZP v jakékoliv výši:

  • Úřad práce nenabídne a nezveřejní zaměstnavateli po dobu 3 měsíců nabídky volných pracovních míst.

V případě uložení pokuty za porušení předpisů BOZP vyšší než 50.000 Kč:

  • MPSV do centrální evidence volných pracovních míst obsaditelných držiteli zaměstnanecké karty nebo do centrální evidence volných pracovních míst obsaditelných držiteli modré karty nezařadí nebo z evidence vyřadí volné pracovní místo u zaměstnavatele, pokud zaměstnavateli byla v posledních 3 měsících pravomocně uložena pokuta vyšší než 50.000 Kč.
  • Povolení k zaměstnání nelze vydat cizinci, jehož zaměstnavateli byla v období 3 měsíců předcházejících podání žádosti o vydání povolení k zaměstnání pravomocně uložena pokuta vyšší než 50.000 Kč.

Ze zákona č. 435/2004 Sb.

§ 37

(7) Ministerstvo do centrální evidence volných pracovních míst obsaditelných držiteli zaměstnanecké karty nebo do centrální evidence volných pracovních míst obsaditelných držiteli modré karty nezařadí nebo z evidence vyřadí volné pracovní místo u zaměstnavatele, pokud:

d) zaměstnavateli byla v posledních 3 měsících pravomocně uložena pokuta vyšší než 50.000 Kč za porušení povinnosti vyplývající z pracovněprávních předpisů nebo za porušení povinnosti vyplývající z jiných právních předpisů, jejichž dodržování kontroluje Státní úřad inspekce práce nebo oblastní inspektorát práce.

§ 38

Krajská pobočka Úřadu práce volná pracovní místa nabízí uchazečům o zaměstnání a zájemcům o zaměstnání a se souhlasem zaměstnavatele je zveřejňuje, včetně zveřejnění v elektronických médiích. Krajská pobočka Úřadu práce nenabízí a nezveřejňuje nabídky zaměstnání, které jsou diskriminačního charakteru nebo jsou v rozporu s pracovněprávními (§ 126 odst. 2) a jinými právními předpisy nebo odporují dobrým mravům. Krajská pobočka Úřadu práce rovněž nenabízí a nezveřejňuje nabídky volných pracovních míst u zaměstnavatele, kterému byla uložena pokuta za porušení povinnosti vyplývající z pracovněprávních předpisů (§ 126 odst. 2) nebo za porušení povinnosti vyplývající ze zvláštních právních předpisů, které kontroluje Státní úřad inspekce práce nebo oblastní inspektorát práce, a to po dobu 3 měsíců ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o uložení pokuty.

§ 99

Povolení k zaměstnání nelze vydat cizinci,

e) jehož zaměstnavateli byla v období 3 měsíců předcházejících podání žádosti o vydání povolení k zaměstnání pravomocně uložena pokuta vyšší než 50.000 Kč za porušení povinnosti vyplývající z pracovněprávních předpisů nebo za porušení povinnosti vyplývající z jiných právních předpisů, jejichž dodržování kontroluje Státní úřad inspekce práce nebo oblastní inspektorát práce.

Sdílet článek