Přejít na web PREVENT

Informační servis nejen pro personalisty.

Témata:

Typ příspěvku:

Otázky a odpovědi z praxe Informace o zpracování osobních údajů
BOZP

Kontroly BOZP v obydlí zaměstnanců při práci z domova

25.03.19

Naše společnost umožnuje zaměstnancům pracovat z domova. Musíme v takovém případě provádět u zaměstnanců doma pravidelné kontroly dodržování předpisů BOZP? Nebo nám bude stačit předložit zaměstnanci seznam požadavků na zajištění BOZP na domácím pracovišti a nechat si podepsat prohlášení, že jeho domácí pracoviště uvedené požadavky splňuje? Tento postup nyní praktikujeme.


V uvedeném případě doporučuji možnost provést kontrolu BOZP v obydlí zaměstnance alespoň sjednat v dohodě o výkonu práce z domova (jinak by totiž na ni zaměstnavatel neměl vůbec právo s ohledem na nedotknutelnost obydlí jako ústavně garantovaného práva). Výhodou zakotvení takového práva je i obrana před případnou argumentací ze strany zákonné pojišťovny, že zaměstnavatel neměl možnost prověřit stav OOPP ani celkové dodržování povinností na úseku BOZP - a že tím může být odůvodněna jeho spoluúčast na plnění v případě náhrady újmy z pracovního úrazu.

Na druhou stranu ale právo na kontrolu obydlí zaměstnanců pracujících z domova nemusí být realizováno plošně - doporučuji jej spíše realizovat v případech, kdy to odůvodňuje určité podezření (zaměstnanec si nevyzvedl lékarničku; zaměstnanec vykazuje práci v noci, ačkoli byl poučen o tom, že nemá pracovat v noci, neboť to povaha jeho práce nevyžaduje; …)

 

S ohledem na výše uvedené jsem toho názoru, že je možné realizovat uvedený postup, tedy:

 

  • připravit požadavky na domácí pracoviště z pohledu BOZP a připojit je k dohodě o výkonu práce z domova, ve které by ale bylo sjednáno právo na provedení kontroly tohoto obydlí, resp. části, ve které zaměstnanec vykonává práci, a dále
  • připravit check-list požadavků na zajištění BOZP na domácím pracovišti společně s prohlášením zaměstnance, že jsou tyto požadavky zabezpečeny (tímto prohlášením se nenahrazuje kontrola dodržování povinností ze strany zaměstnavatele).

 

Sdílet článek